‘Uit woorden in mijn hoofd rolt als vanzelf een grap’

Artikel op AD.nl

Het winnen van de publieks- en juryprijs tijdens de finale van het Utrechts Cabaret Festival afgelopen week, ontroert de cabaretière en geeft haar de erkenning waar ze langere tijd naar op zoek was.

Zolang Hella de Boer (39) uit Hoogland zich kan herinneren was ze altijd omgeven door muziek. Haar vader speelde piano en Hammondorgel, zelf musiceerde ze achtereenvolgens op blokfluit, bugel en saxofoon. Ook zong De Boer veel, waarbij ze hoorde dat ze dat goed kon. Toen de musicalvereniging waar ze deel van uitmaakte ophield te bestaan, richtte Hella zelf Kidsmusical op. Vol overgave werkt ze daarmee met kinderen, de laatste 8 jaar als zelfstandig ondernemer.

,,Ik kan goed lesgeven”, weet Hella van zichzelf, ,,maar ik stond te veel aan de kant. Ik kreeg het advies om een theateropleiding te volgen, gericht op kleinkunst. Die opleiding voelde voor mij als thuiskomen, ik moest er zelfs van huilen.” Ze leerde er alle facetten van het vak, vooral comedy ligt haar goed. Ze blijft gek op muziek en werkt het liefst op het gehoor.

Waardevol verdriet
December 2015 overleed haar vader (76). Hij maakte een eind aan zijn leven. Deze gebeurtenis maakte enorme indruk op Hella. ,,Uit het leven stappen is de meest ultieme keuze die je kunt maken”, legt ze uit. ,,Ondanks het grote verdriet om zijn gemis heeft mijn vader me iets heel waardevols in handen gegeven. Zijn overlijden speelt een grote rol in mijn voorstelling.”

Zo’n tien keer heeft ze de voorstelling U bevindt zich hier inmiddels gespeeld. Ze praat en zingt over de dood van haar vader, de waanzin van het leven, het huwelijk en mannen met busjes, die wél alles kunnen maken. Ook haar eigen drie kinderen en echtgenoot krijgen er van langs. Ze neemt uiteraard ook zichzelf op de hak: ,,Een paar keer heb ik het woord ‘regelmatig’ gezongen voor paleis Soestdijk in Baarn; daardoor kon ik ongegeneerd de zin ‘heeft regelmatig voor het koningshuis gezongen’ aan mijn eigen cv toevoegen”, lacht de cabaretière. ,,Sommige woorden blijven in mijn hoofd hangen en daar rolt dan als vanzelf weer een nieuwe grap uit.”

Een zoektocht was het voor Hella om uit te zoeken wie ze is en waar ze voor staat. Het winnen van het Utrechts Cabaret Festival heeft haar min of meer het antwoord gegeven.

,,Ik heb veel geleerd en weet iets te vertellen dat bij het publiek aanslaat”, besluit de Hooglandse. ,,Eén ding staat vast: het podium is de plek waar ik me het meest thuis voel.”

Bron: AD.nl

Leave a Reply